HocusPocusPreparatusBlog(us)

words, words, words.com weblog

Austenland à la Stephenie Meyer!?

Ca o declarata fana Jane Austen ce ma aflu, nu se putea sa ratez stirea excelenta despre aparitia in 2012 a filmului Austenland, pelicula care are la baza cartea cu acelasi titlu a scriitoarei Shannon Hale, publicata in 2007.

Povestea este draguta, in stilul celor j-de-mii 😀 de romane care interpreteaza in stil propriu sau copiaza lumea creata de celebra autoare:

Protagonista este Jane Hayes, o tanara femeie de cariera din New York, care are o secreta pasiune obsesiva pentru lumea creata de Jane Austen si, in special, pentru personajul Mr. Darcy asa cum este el interpretat de actorul Colin Firth in adaptarea BBC din 1995 a romanului Mandrie si prejudecata. Treaba grava e ca aceasta fixatie ii ruineaza la propriu viata amoroasa, deoarece in mintea ei niciun barbat real nu se poate compara cu amintitul personaj.

Jane are surpriza vietii sale cand o ruda bogata ii ofera prin testament o calatorie in Anglia, intr-un stabiliment de odihna si divertisment creat pentru femei innebunite dupa lumea austeniana. Asadar, iata cum fantezia lui Jane de a intalni un perfect gentleman din perioada Regency devin brusc mai reala decat si-ar fi imaginat vreodata.

Debarcata in imperiul elegantelor rochii de epoca, la Pembroke Park, in comitatul Kent, Jane se straduieste sa-si insuseasca in mod perfect eticheta de tip Regency si sa flirteze cu gradinarii si cu gentlemanii jucati de actorii angajati sa re-creeze fanteziile austeniene ale fanilor-oaspeti. Jane este constienta ca totul nu este decat un joc. Cu toate acestea, cu cat sta mai mult in acest loc, cu atat nelinistile si nesiguranta ei incep sa se diminueze. Ea incepe asadar sa se intrebe daca nu cumva este pe cale ori sa reuseasca sa-si depaseasca pentru totdeauna obsesia, ori sa-si indeplineasca visul de a-si gasi in sfarsit un Mr. Darcy al ei.

Actrita care-i va da viata personajului Jane Hayes este frumusica Keri Russell, pe care la sfarsitul anilor ’90 o admiram in rolul titular din serialul Felicity. Din distributie mai fac parte actrita Jane Seymour, pe care unii dintre noi o stim din serialul Dr. Quinn, iar aici va juca rolul femeii antipatice si reci care conduce centrul de relaxare Pembrook Park, si actorul JJ Feild, care este oarecum familiar cu lumea lui Jane Austen din moment ce a jucat in ultima varianta realizata de BBC dupa romanul Manastirea Northanger (2007) chiar rolul principal masculin, Henry Tilney.

 

Se pare ca romanul lui Shannon Hale are si o continuare, aparuta in strainatate chiar la sfarsitul lunii ianuarie 2012, intitulata Midnight in Austenland. Acest nou roman poate fi citit fara probleme si ca o carte de sine statatoare, deoarece are alta protagonista.

 

 

Totusi, nu povestea filmului m-a atras cand am hotarat sa scriu un post despre acest subiect. La urma urmei am vazut destule filme chiar faine despre Jane Austen si lumea ei si chiar filme facute dupa carti care valorificau cumva lumea austeniana si o aduceau in cea contemporana. Dintre ele pot aminti titlurile care mi-au placut cel mai mult: Becoming Jane (2007) – care are la baza corespondenta lui Jane Austen si, pare-se, biografia autoarei scrisa de Jon Spence (intitulata Becoming Jane Austen: A Life), Lost in Austen (2008), The Jane Austen Book Club (2007) – dupa cartea lui Karen Joy Fowler, Miss Austen Regrets (2008) – creat tot pe baza scrisorilor autoarei.

Elementul-surpriza al stirii a fost de fapt implicarea autoarei celebrei serii cu vampiri Amurg (Twilight) in acest proiect cinematografic. Da, Stephenie Meyer este nici mai mult, nici mai putin decat unul dintre producatorii acestei comedii romantice, asa cum apare si pe situl imdb.com. Actualmente, pelicula se afla in post-productie, iar Meyer nu este la prima sa experienta ca producator. Ea se mai poate lauda ca a produs si cele doua parti ale ultimului film din seria Twilight – Breaking Dawn, dar este si unul dintre producatorii filmului The Host (Gazda), care are la baza romanul cu acelasi titlu scris de ea.

Nu pot spune decat ca mi se parea tare neasteptata si nostima implicarea lui Stephenie Meyer in acest proiect, dar ea s-a declarat de asemenea o mare fana a lui Jane Austen. Despre acest proiect ea afirma urmatoarele in presa straina:

“Filmul nu este despre viata si opera lui Jane Austen, ci despre oamenii care le iubesc. De fapt ne distram pe baza a ceea ce suntem noi, adica fani ai lui Jane Austen care ar dori sa poata intra cumva in povestile ei. Aceasta este o comedie, nu un film de Oscar sau unul despre oameni care vor muri sau unul lacrimogen. Povestea este distractiva, iar noua ne place sa ne distram.”

Cu sau fara Stephenie Meyer ca producator, sunt nerabdatoare sa vad filmul finalizat, deoarece lumea lui Jane Austen mi se pare fascinanta. 😀

Reclame

februarie 19, 2012 - Posted by | Carti, Movies, Noutati | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: