HocusPocusPreparatusBlog(us)

words, words, words.com weblog

Detinatorii ilegali de limba romana

Asa ii numesc eu pe cei care masacreaza limba romana in scris si in vorbire. 😀 In loc sa se ingrijeasca de cum vorbesc si scriu, zi de zi ataca limba materna in cele mai nesabuite moduri, demne doar de prostia incomensurabila pe care o dovedesc in acest fel.

Din punctul meu de vedere, a vorbi corect limba materna este o dovada de patriotism, dar cum acest concept a devenit mai mult decat desuet, ma chinuiesc zilnic sa dau circumstante atenuante celor care gresesc in acest fel, numai ca nu prea-mi iese treaba asta. Imi spun ca televiziunea e de vina, dar nu am dreptate decat partial, deoarece nu televiziunea e cea care trebuie sa ne faca educatie, la urma urmei, apoi e vorba de discernamant: doar nu trebuie sa tii minte toate tampeniile de la tv! Dar daca stai toata ziua cu ochii lipiti de televizor la cele mai idioate emisiuni, de unde sfantul sa inveti cuvinte noi si sa le mai si folosesti corect in propriul discurs?!

Apoi imi spun ca scoala e de vina, dar iar nu am dreptate decat partial. Sa nu uitam ca la scoala elevul sta cam un sfert din zi, restul timpului nu-l petrece aici, deci tot ce ar putea invata bun la scoala se duce pe apa sambetei in afara cadrului educational. Pe de alta parte, la scoala, in afara de cei mici, de la gimnaziu incolo elevul vede zilnic mai multi profesori, in functie de disciplinele din orar, deci alt tip de discontinuitate. In mintea mea insa imi pun o intrebare extrem de relevanta: dar familia unde se situeaza in aceasta ecuatie a educatiei copilului? Si-mi raspund: in majoritatea cazurilor, este acolo unde vine la scoala si incepe sa tipe ca elevul are note mici si ca nu a luat nu-stiu-ce examene/premii etc. Legea noastra nu-i pedepseste pe parintii care nu se ocupa de copiii lor, care au pierdut de mult controlul asupra relatiei cu acestia si poate chiar si dreptul natural de a se numi parinti, dar se ocupa de pus camere de filmat in salile de examen si de numarat si raportat absentele elevilor, pe categorii, adica in total cate absente, dintre care cate sunt ale fetelor. Ma rog, o fi si asta o solutie, doar ca nu ma prind eu usor care e aia si nici nu vad o finalitate concreta. 🙂

Sa ma intorc totusi la subiectul postului meu, adica la posesorii iliciti de limba materna. Ei TRAIESC PRINTRE NOI! (Cum bine spune titlul unui serial tv. :D) Si unii se bucura chiar de multa publicitate. (A se citi „spuma rasei pitiponc” si chiar „stimabilii politicieni” „care este” si se bucura de nenumarate „succesuri”.) Apropo de asta, cred ca daca s-ar adopta o lege de protejare a limbii romane impotriva relelor tratamente aplicate de cei care apar la tv si chiar pe internet, cu o metodologie de aplicare care sa prevada si amenzi pentru cei care o maltrateaza, cred ca am face o muuuuuultime de bani la bugetul tarii. Ei, nu credeti? 😀

Pana una-alta, maine incepe bac-ul scris, varianta 2012. Bineinteles, cu proba la Limba si literatura romana. In perspectiva acestui fapt maret, m-am gandit sa va distrez cu niste „perle” absolut inedite de gandire „bacalaureata” de anul trecut si nu numai. Personal, la inceput ma distreaza, apoi ma enerveaza, iar in final ma intristeaza sa vad cum an de an, gradul de prostie si incoerenta creste invers proportional cu greutatea subiectelor de rezolvat.

Mentionez ca ele sunt culese de mine si ca orice greseala care apare in text este a celor citati, nu a mea. Eu nu am facut decat sa transcriu textele ca atare si sa le redactez. Inainte de „perlele” propriu-zise veti gasi si o copie in format pdf a subiectelor date, ca sa va puteti orienta (adica oripila) mai bine. 😀 Asadar, cititi si va ingroziti! 😀

Subiecte bac 2011, editia de vara: subiect bac romana iunie 2011

PERLE 2011 – COLECTIA DE VARA (iunie-iulie)

La Subiectul I

 • Genul epic în prezența naratorului în text

– abudența substantivă și adjectivă

 • Punctele de suspensie din secvența „…” au rolul de a pune cititorul în suspans și de a crea un sentiment de cunoaștere mai departe.
 • Secvența din text prezintă iubirea ca unicul sentiment ce înalță spiritele ajutându-și oameni și celor îndrăgostiți de libertate.
 • Dragostea este cel mai depreț din viața unui om celalalte necesitând atât de mult.
 • Dragostea dintre narator și biblioteca lui este singurul lucru esențial și real, iar munca, creație, talent și onoare nu prețuiesc nimic pentru ei, ele fiind zadarnici omenești ale pământului.

 La Subiectul II

 • De aici asemănarea dintre ideal și oglindă doarece să te uiți într-o oglindă înseamnă să ai curajul să te privești.
 • În concluzie eu cred că cel mai bine ar fi s-ă lași cunoștințele să vină de la sine și în timp îți vei da seama cine ești tu cu adevărat.
 • În concluzie Nichita Stănescu din punctul meu de vedere afirmația „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă” este corectă deoarece orice om avem un ideal și fiecare dintr-e noi cum ni-l creem acel ideal este oglinda noastră.
 • În concluzie a avea un ideal în viață trebuie să fii foarte atent și să-ți placă ceea ce faci.
 • În al-doi-lea rând cunoașterea de sine nu miroase a bine. Odată ce crezi că te cunoști în deajuns poți deveni o persoană irașcibilă și foarte greu de controlat. Mă refer la faptul că uiți de copilul care erai și crezi că ai ajuns să cunoști ce este de cunoscut iar asta te poate îndepărta de prieteni și familie.

 La Subiectul III

–  pentru O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale:

 • Ștefan Tipătescu tipul amorez este prefectul județean care-l administrează ca pe propria moșie având o mentalitate de stăpâniri absolută, moșia, moșie, foncția, foncție, trei ne încearcă pe banii lor.
 • Vorbind de tipologia personajelor, Cațavencu este considerat tipul donhuanului, a bărbatului șarmant.
 • I.L. Caragiale este unul dintre cei mai mari poeți a dramaturgiei românești.
 • Caragiale pune mult accent pe construcția personajelor redând prostia parlamentarilor și lumea murdară în care trăiesc.
 • Cațavencu este un om bine conturat de autor și este accentuat în tot ceea ce face.
 • Cațavencu pentru a putea câjtiga alegerile face orce e posibil de la șantaj cu scrisoarea de dragoste, la a minți poporul.
 • Astfel, Cațavencu poate proveni de la „cață” care în popor înseamnă pasăre guralivă, reieșind astfel tupeul și guralivitatea pe care o are personajul.
 • Cetățeanul turmentat este un personaj retras și bețiv. Acesta este un personaj alcoolic de când începe și până se termină opera.
 • Turmentatul este bețiv și retras și cedează psihic până la urmă.
 • Acesta e un conflict între mai mulți bărbați.
 • Zoe i-a aburit pe toți.
 • Această comedie în încheiere se termină cu un deznodământ dramatic, în care personajele nu mai știu ce au făcut și ce nu au făcut, în care publicul aplaudă.

–  pentru Iona”, de Marin Sorescu:

 • Datorită faptului că Iona avea un cuțit asupra lui el se gândește într-un sfârșit că acest cuțit i-ar putea asigura libertatea sau mai mult că libetatea lui depinde de acel cuțit și se gândește să înjunghie burție celor două chituri.
 • În raport cu conflictul, Iona a suferit două conflicte, unul interior, cu păcatele, și cu el însuși și altul exterior cu burta chitului.
 • În special acțiunea se desfășoară în jurul burții chitului.
 • Iona este genul personajului care toată ziua pescuiește și de fiecare dată nu reușește să prindă mai nimic.
 • În tabloul al IV-lea el se trezște din acest cojmar care îl avea în fiecare seară și își dă seama cât a greșit față de familia lui și a devenit un om mai bun și mai calm.
 • Iona este genul pescarului plin de păcate care pescuiește din gura chitului.
 • Tema textului o susține personajul Iona, un pescar de pești mari, înghițit de o balenă personajul cedează psihic, înebunește și în final se sinucide.
 • Personajul principal al acestei piese are drept sursă de inspirație mitul biblic al lui Iona, pescarul ce a primit misiunea de a propovădui cuvântul Domnului cetatea Ninive. Însă, acesta fuge îmbarcându-se pe mare și alege ocupația utilitară de pescar, în loc de prooroc.

Vor urma posturi care vor cuprinde perle din editia de toamna a bac-ului 2011 si de la examenele nationale de zilele trecute, adica editia 2012. 😀

Reclame

iulie 1, 2012 - Posted by | Mad world, Noutati, resurse scoala, The rest is... not silence | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: