HocusPocusPreparatusBlog(us)

words, words, words.com weblog

Steampunk

Avand in vedere ca eu sunt un mare fan al subgenului Steampunk, ce apartine SF-ului, am facut din placere o mica cercetare care imi lamureste si mie niste intrebari si, totodata, sper sa va ajute si pe voi cu ceva ceea ce voi scrie in continuare. 😀

STEAMPUNK-ul desemneaza tipurile „de naratiuni care suprapun intrigi si evenimente care n-ar trebui sa poata exista decat gratie tehnologiei secolului XX, dar care sunt proiectate pe un fundal de secol XIX, cel al masinii cu aburi. Acest lucru da nastere unor amestecuri bizare de tonuri si unor paradoxuri”. („Genul science-fiction„, de Roger Bozzetto, Editura „Institutul European”, Iasi, 2010)

Asadar, avem de a face cu fictiuni speculative ale caror actiuni se desfasoara intr-un univers alternativ, victorian sau apartinand sec. XIX si nu numai (actiunea nu e musai sa se intample in Londra sec. XIX, ci poate sa se intample si in alte locuri, precum teritoriul Americii de Nord, in coloniile britanice din sec. XIX, sau chiar in timpul Primului Razboi Mondial, la inceputul sec. XX – ex. seria „The Clockwork Century„, de Cherie Priest sau seria „Parasol Protectorate„, de Gail Carriger, filmele „Hugo„, „Wild, Wild West„, „Sucker Punch” si „The League of Extraordinary Gentlemen” etc.).

Termenul propriu-zis se pare ca a fost formulat pentru prima data intr-o scrisoare a scriitorului K.W. Jeter, din aprilie 1987, adresata Revistei Locus, prin care acesta încerca să gaseasca un termen general care sa defineasca si sa clasifice lucrarile literare ale unor scriitori precum Tim Powers („The Anubis Gates„), James Blaylock („Homunculus„) sau unele lucrări proprii, precum Morlock Night sau Infernal Devices.

Conform www.steampunk.com, actiunea textelor care apartin acestui subgen poate:

– sa aiba loc in perioada victoriana, dar include tehnologii avansate bazate pe cele din sec. XIX (ex. „The Difference Engine„, de William Gibson si Bruce Sterling);

– sa includa elemente supranaturale (ex. seria „Parasol Protectorate„, de Gail Carriger);

– sa includa elemente supranaturale si sa preceada sau sa renunte la tehnologie (ex. „The Anubis Gate„, de Tim Powers);

– sa includa tehnologiile avansate, dar sa aiba loc intr-o perioada postvictoriana, astfel presupunand ca nu a existat niciodata o predominanta a electricitatii si a petrolului (ex. „The Peshawar Lancers„, de S. M. Stirling);

– sa aiba loc intr-o lume total diferita, dar folosind o tehnologie asemanatoare celei din epoca victoriana (ex. „Mainspring„, de Jay Lake).

Conform wikipedia, Steampunk-ul prezinta urmatoarele elemente tipice:

  • Vechicule propulsate de abur. Trenuri, vapoare, dirijabile.
  • Armamentul epocii revoluției industriale, armament pneumatic.
  • Tehnologii informaționale corespunzătoare epocii victoriene. Mașini neelectronice de calcul. Mașini automate de distribuție. Poșta pneumatică.
  • Haine și accesorii corespunzătoare epocii victoriene.
  • Anturaj urban: coșuri de cărămidă roșie, cer întunecat, carosabil pavat cu macadam, felinare cu gaz, atmosferă macabră.
  • Personaje: profesori demenți, ingineri, criminali maniaci, călători, detectivi, agenți secreți, ș.a.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mai nou, Steampunk-ul transcende literatura, extinzandu-se si in alte domenii ale artei, precum filmul („Sherlock Holmes„), show-ul tv („Warehouse 13„), romanul grafic („League of Extraordinary Gentlemen„), jocul pe calculator („Bioshock II„), moda (vestimentatie si bijuterii), muzica (aici puteti gasi o lista cu band-uri steampunk, dar Steampunk-ul se pare ca a ajuns si in muzica clasica – parerea mea este ca opere precum „Lakmé” si „Coppelia”, ale lui Léo Delibes au precedat si anuntat aparitia acestui gen) etc.

Va pun mai jos doua videoclipuri, unul cu aria cea mai cunoscuta din „Lakmé”, a lui Léo Delibes, care beneficiaza de o animatie extraordinara, iar al doilea videoclip reprezinta o cunoscuta reinterpretare a acestei arii de opera in stil contemporan. EnjoY! 😀

Reclame

iulie 27, 2012 - Posted by | Carti, Mad world, Noutati | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: