HocusPocusPreparatusBlog(us)

words, words, words.com weblog

ALECSANDRIANA XVI – 2024

Concursul Național „Alecsandriana – creativitate și literatură”, competiție școlară inițiată de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău și ajunsă la cea de-a XVI-a ediție a fost lansat, având aprobarea ministerului de resort. Așadar, concursul este inclus în Lista Concursurilor Naționale Școlare (CNȘ) fără finanțare de la Ministerului Educației, care se vor organiza în anul școlar 2023-2024, mai exact în Anexa 5 la O.M.E. nr. 3469 / 29.01.2024, Secțiunea 2 – Concursuri școlare interdisciplinare și transdisciplinare, poziția 3! 🙂

Perioada de desfășurare este 1 februarie – 30 iunie 2024, iar organizatorul este Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Tema acestei ediții este: CHEIE (= obiect de metal care servește la încuierea sau descuierea unei broaște sau a unui lacăt; cale de urmat; procedeu prin care se poate explica sau dezlega ceva; explicație, soluție, dezlegare; cod; cheie muzicală; element de bază care explică sau dezleagă o problemă; unealtă de metal cu care se strâng sau se desfac șuruburile sau piulițele; cheie de boltă sau de arc; cuvânt-cheie; poziție-cheie; zonă-cheie etc.). Pentru orientare, puteți accesa următorul link: https://dexonline.ro/definitie/cheie.

Competiția presupune două etape:

  • una județeană, de selecție a creațiilor pe tema dată,
  • iar a doua, națională, constă într-o probă scrisă.

Concursul se adresează elevilor de clasele V-XII, care au preocupări literare și cărora le plac limbile străine. 

Competiția cuprinde două secțiuni:

  • (Creație literară în) Limba română/maternă*: cu subsecțiunile Gimnaziu și Liceu;
  • (Creație literară în) Limbi străine (Engleză, Franceză, Germană, Italiană, Spaniolă): cu subsecțiunile Gimnaziu și Liceu.

*Secțiunea Limba maternă se adresează elevilor din alte țări care doresc să participe la concurs. Aceștia vor participa numai la prima etapă și vor fi jurizați aparte.

Un elev poate participa la ambele secțiuni. (Adică limba română și o limbă străină, NU două limbi străine!)

Informații privind adresele de e-mail unde pot fi trimise creațiile și alte detalii utile participării găsiți în Regulamentul concursului, document atașat în continuare, aici:

Toți participanții trebuie să completeze și să trimită, prin e-mail, odată cu creațiile lor, următoarele documente: Fișa de înscriere în competiție și Declarația și Nota de informare, pe care le găsiți în continuare, dar și la sfârșitul documentului anterior, care conține Regulamentul concursului:

La această competiție NU se percepe nicio taxă de participare!

Calendarul concursului:

  • Etapa I / județeană se desfăşoară în perioada: 1 februarie – 14 aprilie 2024
  • Data-limită de trimitere a creațiilor prin e-mail este: 7 aprilie 2024
  • Evaluarea lucrărilor trimise: 08 – 13 aprilie 2024
  • Afişarea rezultatelor la prima etapă se va face pe data de: 14 aprilie 2024
  • Etapa a II-a/ națională se desfăşoară în perioada: 15 aprilie – 30 iunie 2024
  • În perioada 15 aprilie – 11 mai 2024 se va redacta, edita şi publica în format electronic Antologia concursului, „Crai Nou”.
  • Proba scrisă se va desfășura on-line, pe platforma ZOOM sau pe Google MEET, pe data de 20 aprilie 2024 (de la ora 10:00, pentru Secțiunea Limba română și de la ora 12:00, pentru Secțiunea Limbi străine).
  • Evaluarea lucrărilor scrise se va realiza în perioada 21 aprilie – 11 mai 2024.
  • Premierea concurenţilor se va desfășura on-line în ziua de 12 mai 2024, pe platforma ZOOM sau pe Google Meet. În cadrul festivității de premiere se va lansa și volumul „Crai Nou”, antologia concursului, care va fi pusă la dispoziția participanților pentru a fi descărcată, în mod gratuit.
  • Diplomele vor fi transmise participanților în perioada 13 mai – 30 iunie 2024, pe adresa școlilor de proveniență a acestora.

Vă așteptăm și vă încurajăm să participați în număr cât mai mare!
Mult succes tuturor participanților! 😀

#ANUNȚ_SPECIAL!!!

Zilele acestea, am primit din partea concurenților semnalări ale faptului că pe data de 20 aprilie se susține și faza județeană a Olimpiadei naționale „Cultură și spiritualitate românească” iar unii doresc să participe. În acest caz, nu vor mai putea să se prezinte la etapa națională a concursului nostru, chiar dacă vor reuși să se califice.

Prin urmare, pentru a veni în sprijinul copiilor care au muncit și și-au arătat interesul de a participa la Concursul „Alecsandriana”, organizatorii au obținut din partea IȘJ Bacău aprobarea schimbării datelor probei scrise și a premierii laureaților.

Astfel:

proba scrisă de la etapa națională a Concursului Alecsandriana se va desfășura sâmbătă, pe data de 27 aprilie 2024, în aceleași condiții – de la ora 10.00, la secțiunea Limba română, iar de la ora 12:00, la secțiunea Limbi străine;

premierea concurenților va avea loc duminică, pe 26 mai 2024, la ora 10.00.

Având în vedere toate acestea, am hotărât să prelungim și perioada de înscriere a concurenților până vineri, pe 19 aprilie 2021, urmând ca numele elevilor calificați la etapa națională să fie anunțate duminică, pe 21 aprilie 2024.

În speranța că noutățile transmise vă sunt pe plac, vă așteptăm să participați la ediția a XVI-a a Concursului „Alecsandriana – creativitate și literatură”!

februarie 11, 2024 - Posted by | Alecsandriana, Concursuri, Noutati, resurse scoala | , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu