HocusPocusPreparatusBlog(us)

words, words, words.com weblog

Moving Minds through Movies – bilanț intermediar

banner proiect Erasmus+ MMtMProiectul Erasmus+ Acțiunea cheie 2 „Moving Minds through Movies”, derulat în perioada 01.09.2016 – 31.08.2018 și coordonat de Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău, se află la jumătatea desfășurării sale, bilanțul primului an concentrându-se pe activitățile și produsele rezultate în urma mobilităților cu elevi în Polonia (februarie 2017) și Italia (mai 2017).

DSCN6847Participanți la experiența transnațională din Polonia au fost elevii Radu Toderiță, Bianca Lupu, Valentina Cenușă-Turcu și Ștefan Lupașcu, însoțiți de prof. Mariana Andone, coordonator, prof. L. Ghelasă și prof. A. Măcincă.

Aceștia au fost selecționați dintr-un număr de 20 de tineri, pe baza unui concurs de proiecte specific, pregătirea acestora fiind începută în perioada premergătoare deplasării la Liceum Ogolnoksztalcace im. Leona Kruczkowskiego din Tychy, gazda acestei mobilități. Aici, tinerii au continuat training-ul în domeniul creării de scurt-metraje cu tematică socială prin includerea de activități ce au avut în vedere identificarea și analiza comparativă a problemelor sociale cu care se confruntă comunitățile locale din cele cinci țări participante în proiect, identificarea și analiza unor filme de scurt-metraj care să ilustreze aceste probleme, dobândirea de competențe cu privire la realizarea scenariilor de scurt-metraje.

După experiența din Polonia, cei 4 elevi au diseminat informația și know-how-ul dobândit colegilor din școală, dintre aceștia, un număr de 16 luând parte la un nou training tematic, urmărind etapele realizării unui scenariu, analiza unor scurt-metraje din punctul de vedere al abordării problematicii sociale, inițierea în studiul tehnicilor de filmare și consolidarea abilităților de comunicare în limba engleză prin realizarea de subtitrări pentru scurt-metraje create de ei. În urma unei noi etape de selecție, alți 4 tineri au fost aleși pentru a participa la noua mobilitate.

DSCN7205În mai 2017, Polo Liceale Statale „R. Mattioli” din Vasto, Italia a fost gazda celei de a doua mobilități cu elevi din proiect. CNVA a fost reprezentat de elevele Savin Ștefana, Theofilopoulos Maria, Menghereș Mihaela și Grigore Ana-Maria, de profesorii M. Andone, R. Mocanu și I. Danțiș.

Pe parcursul celor 5 zile de activități, grupurile de elevi din România, Polonia, Lituania, Turcia și Italia au lucrat împreună, beneficiind de aportul unui profesionist în domeniul cinematografiei.

Au fost analizate scenariile și scurt-metrajele care au reprezentat școlile participante, identificându-li-se punctele forte și punctele slabe în privința prezentării subiectelor abordate, tehnicile de filmare și de editare utilizate, coloana sonoră și s-a apreciat complexitatea produsului final. Profesionistul invitat de organizatori le-a explicat elevilor cum ar fi putut îmbunătăți calitatea produselor lor.

O altă activitate a presupus propunerea altor 5 scenarii, câte unul de la fiecare școală, pentru a fi filmate de elevii grupați în echipe mixte. După ce au citit și analizat scenariile primite, și-au distribuit rolurile și au ales locurile potrivite scenelor, tinerii au realizat filmările propriu-zise, beneficiind de îndrumările profesorului specializat, apoi au montat materialul filmat și au adăugat sunetul.

La final au fost evaluate scurt-metrajele produse, specialistul oferind un feedback util și constructiv.

echipa pentru LTTA3Următoarea întâlnire transnațională din proiect se va desfășura în luna octombrie 2017, în Lituania. Elevii participanți sunt Florinel Vasile Timaru, Maria Bîrgu, Ioana Teodorescu și Alexandra Palade, ei fiind selectați în runda desfășurată în iunie 2017.

 „Proiectul reprezintă o oportunitate pentru elevii noștri de a deveni mai conștienți de problemele sociale cu care se confruntă comunitatea locală și de a identifica aspecte comune între comunitățile țărilor partenere.

Pentru că se află într-o perioadă de dezvoltare marcată de nevoia de exprimare a emoțiilor și de explorare a creativității, le-am propus ca mijloc de comunicare filmul de scurt metraj.

Așadar, dacă în primul an de proiect elevii au identificat probleme sociale, au învățat despre rigorile scrierii unui scenariu și tehnici de utilizare a camerei video, pentru anul al doilea am considerat că e nevoie de însușirea unor detalii de finețe, legate de editarea video, de jocul actoricesc etc., astfel încât aceștia să poată realiza produse de calitate în domeniu.

Mai mult, tinerii care au participat la primele două schimburi de elevi (Polonia și Italia) vor organiza și coordona un club de fotografie și film începând din luna octombrie, pentru a împărtăși experiența și cunoștințele cât mai multor beneficiari indirecți”, ne-a declarat prof. Mariana Andone, coordonatorul proiectului.

septembrie 15, 2017 - Posted by | Noutati, resurse scoala | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu